Vi oplever i øjeblikket afvigelser i trafikprogrammet. Læs mere

Find din rejse til Narsaq

Narsaq

Narsaq ligger centralt i et kæmpe fjordsystem ved foden af det 685 meter høje fjeld, Qaqqarsuaq. Gletsjerne nord for byen tager sig af levering af isbjerge, og fjordene er rige på sæler, laks, ørreder og vågehvaler. Temperaturerne er venlige; omkring 22 grader om sommeren og minus 17 om vinteren.

Befolkningen

Hovedparten af Narsaqs befolkning arbejder med fåreavl og fiskeri. Også turisme og service giver arbejde til byen. Lammeslagteri, kulturhus og levnedsmiddelskole, der uddanner nogle af Grønlands ypperste kokke, sørger for, at tiden ikke går i stå, og at unge mennesker bliver i eller kommer til Narsaq for at tage en uddannelse eller arbejde.

Nordbo-kulturen

Narsaq er et godt sted at møde nordbokulturen. En permanent udstilling på Narsaq Museum fortæller om nordboernes færden, redskaber og beklædning. Lad fantasien få frit spil. Forestil jer Erik den Røde og alle hans slægtninge, som for mere end 1000 år kom til Grønland, levede og havde det godt på gårde i det sydgrønlandske, indtil de forsvandt igen cirka 500 år senere.

Sten for alle pengene

Kvanefjeld er gennem de sidste år blevet et hot emne på grund af fjeldets mange sjældne metaller. Fjeldet ligger ca. otte kilometer nordøst for byen og er det rene trækplaster for folk med hang til geologi.

Et andet bræt

Som alle andre Grønlandske byer med respekt for sig selv, har også Narsaq et bræt. Her har brættet imidlertid en finesse, som flere andre ikke har. Her ligger poser med kvan, kartofler og majroer side om side med torsk, sæl og fjeldørred. Vi er sydpå, og her høstes grønt på livet løs.

Vidste du?

  • Kvanefjeldet ved Narsaq indeholder særlige mineraler og er et eldorado for stensamlere og geologer.
  • Den røde smykkesten, tugtupit, findes kun få steder i verden udover i Ilimaussaq området ved Narsaq.  Smykkestenen regnes for Grønlands nationalsten.
  • Digterpræsten Henrik Lund (1875-1948) byggede selv sit hus, der i dag er åbent for besøgende.
  • Cirka 500 af verdens 3500 kendte mineraler findes i Grønland.
  • Er du til vandreture og alternativ overnatning, så gå fra gård til gård og oplev grønlandsk landmandsliv. Mange af fåreholderstederne tilbyder overnatning.

Video - Narsaq