Uummannaq

Nogle mener, at Uummannaq er Grønlands smukkeste plet. Det afhænger af øjet, der ser og sjælen, der bærer oplevelserne med sig. Vi byder velkommen til byen ved foden af det hjerteformede bjerg.

Fakta
  • Anden største by i Nordgrønland
  • Har syv bygder
  • Ca. 1300 indbyggere
  • Grundlagt i 1763
  • Har alene navnet Uummannaq
  • På Nuussuaq-halvøen i Nordvestgrønland
Praktisk

Om Uummannaq

Vejen til Uummannaq går med helikopter fra den lille bygd Qaarsut, der ligger på nordsiden af halvøen Nuussuaq. Nogle grønlandsfarere mener, at Uummannaq er Grønlands smukkeste plet fyldt med storhed og skønhed. I ser det allerede, når I flyver over området med helikopteren. Fjeldene når op i 1200-1400 meters højde, lodrette sider på flere hundrede meter, is fra 11 bræer, hvaler og fugle på fjelde.

Selve byen ligger ved foden af et 1170 meter højt, hjerteformet fjeld. De kulørte huse, ligger spredt i det kuperede terræn. Her er der liv og hundeglam, børn og voksne, der lever livet som fangerfamilier højt mod nord. 

Hele Grønland på et sted

Midnatssol, hunde og slæder, is, hvaler og møder med en imødekommende og venlig befolkning. Et overflødighedshorn fyldt med ingredienser til de oplevelser, de fleste gerne vil finde i Grønland.   

Sejlture med hvaludsigt

Måske er der hval i sigte, måske ikke. Hvalens veje er uransagelige, og I har lov til at være blandt de heldige, der oplever havets mastodont med blåst og hele baduljen. På en sejltur kommer I tæt på isen, bræer og fjelde. Oplev Qarajaq, der er en af de største bræer i området og besøg bygder, som fortæller om tiden engang. 

Vidste du?

  • Tæt ved Uummannaq ligger en gammel vinterboplads Qilakitsoq. Her fandt man i 1972 mumierne af seks voksne og to børn - det ældste kendte fund af velbevarede mennesker og dragter i hele den arktiske kulturkreds. 
  • Den tyske geofysiker Alfred Wegener, ophavsmand til teorien om kontinentaldriften, har haft sin gang i Uummannaq. På byens museum kan I opleve hans propelslæde og andre påhit.
  • ’Det gule spækhus’. Her blev spæk lavet om til tran til Europas lamper. Stanken var ulidelig og derfor blev huset flyttet langt væk. 
  • Som nabo til kirken ligger et karakteristisk grønlandsk tørvehus, der har været beboet indtil 1980.

 

Oplevelser

SORT BY

Transport til Uummannaq

Hvordan kommer jeg dertil?

 

Transport med helikopter

Du flyver fra Kangerlussuaq til Uummannaq via Aasiaat og Qaarsut. Derfra flyver du med helikopter til Uummannaq.

Hvordan kommer jeg rundt?

 

Ifør dig dine vandrestøvler og udforsk området til fods. Om sommeren er sejlturen til bygderne et populært valg. Om vinteren, vil transporten foregå via snescooter, ski og hundeslæde.