Poul Egedes Hus i Ilimanaq vinder EU’s Kulturarvspris / Europa Nostra-prisen

Realdania By & Byg får Europa-kommissionens fornemme kulturarvspris – Europa Nostra-prisen 2018, for restaureringen af to bygninger fra 1700-tallet i bygden Ilimanaq: Missionæren Poul Egedes hus og pakhus.

De to fredede bygninger udgør nogle af Grønlands ældst bevarede og fredede huse fra kolonitiden. Bygningerne blev købt i 2013 af Realdania by & byg og i juni 2017 stod bygningerne klar til offentligheden. Bestyrerboligen fungerer nu som restaurant og lounge. Pakhuset bliver brugt til konferencer og til en udstilling om restaureringen.

 

”Jeg giver dette års “kulturarvsmestre”, som er vindere af EU's Kulturarvspris / Europa Nostra-prisen, mine varmeste lykønskninger,” siger Plácido Domingo, den berømte operasanger og formand for Europa Nostra.

 

”Vores prisvindere er det levende bevis på, at vores kulturarv er langt mere end erindringen om vores fortid; det er nøglen til at forstå vores nutid og en ressource for vores fremtid. Vi skal derfor bruge Det Europæiske Kulturarvsår til at anerkende værdien af vores fælles kulturarv for Europas fremtid,” siger Plácido Domingo.

EU’s kulturarvspris – Europa Nostra-prisen blev stiftet af Europakommissionen i 2002 og de hylder aktiviteter inden for bevaring af kulturarv, forskning, forvaltning, frivilligt arbejde, undervisning og kommunikation.