Gastronomy

Nogle af verdens fineste gourmetrestauranter findes i Grønland. Og menukortene er alle steder præget af lokale råvarer.

Det grønlandske køkken kan byde på specialiteter og råvarer af meget høj kvalitet.

Det grønlandske køkken kan byde på specialiteter og råvarer af meget høj kvalitet.

Gastronomiske tryllerier

Den grønlandske gastronomi lader intet tilbage at ønske. Dels har landet de fineste råvarer, dels er det grønlandske køkken inspireret af den store verden. Blandt verdens fineste gourmetrestauranter findes flere i Ilulissat og Nuuk.

Kød, fisk og vildt købes ind på Brættet i byer og bygder. Det er både de private samt restauranterne der køber ind her, og der findes de friskeste råvarer du kan forstille dig.

Restauranterne kombinerer de grønlandske råvarer med tendenser fra det franske, japanske, nordiske og thailandske køkken. Grønsager og kartofler fra det sydlige Grønland er en selvfølge som ledsager til retterne. Om sommeren er menuerne præget af svampe, bær og urter, fundet og plukket i den natur, som gennem flere tusinde år har frembragt et bunddække af vitaminer og kraft.

Madkulturen generelt bygger på de gamle fangersamfunds stærke fællesskab. Livsbetingelserne afhænger af, at man deler fangsten velvilligt, gerne og gæstfrit. Sådan er det også i dag.

Mesterligt trylleri

I Ilulissats gourmetkøkken på Hotel Arctic, Restaurant Ulo, tryller landets bedste kokke med de fineste råvarer. Om sommeren er den store barbecue på hotellets terrasse en fryd for maven. En klar anbefaling med kulinarisk klang er også en sejltur til Oqaatsut og Restaurant H8. Restaurant Nasaasaaq i Sisimiut er også i særklasse med blandt andet brunch og specialiteter med moskus, skaldyr og fugle.

Kangerlussuaq har ikke mindre end tre restauranter, hvor rejsende kan få tanket op. Flere er der i hovedstaden, hvor selv den mest garvede gourmand kan få styret sine lyster måske ledsaget af udsigt til en svingende hvalfinne i det fjerne.

Tjek In-flight-magasinet SULUK. I hvert nummer sætter vi fokus på moderne grønlandsk gastronomi - ofte fulgt af opskrifter.

Vidste du?

  • Hotel Arctic er blevet hædret ved diplomet 'Ny nordisk mad'.
  • Mattak er en grønlandsk godbid fra hud og spæk fra hval, skåret ud i små bidder og spist med fingrene. Så kan man godt glemme sine c vitaminer hjemme i skabet. Sund kost og en særlig opgave at tygge.
  • Sushi lavet med tang, krabbe risotto, hellefisk, amassetter og frisk stenbidderrogn. Bliv ikke overrasket, hvis du bliver budt på den slags delikatesser i Eqi Ice Camp eller bygden Oqaatsut i Diskobugten.
  • Nerisassat betyder mad; noget, der kan spises.
  • To steder i Grønland brygges øl; dels i Nuuk på Godthåb Bryghus, dels i Ilulissat på det nye bryggeri Immiaq.
  • Grønlandsk 'nationalret' er sælkød kogt med løg, ris og kartofler. Traditionelt har grønlænderne foretrukket at koge kød frem for at stege.