Hvalsafari

Havet vrimler med hvaler. Som tilskuer bliver man både målløs og stum, når man er tæt på de kæmpemæssige pattedyr.

Pukkelhval ved Nuuk. Foto: Klaus Eugenius, Visit Greenland

Pukkelhval ved Nuuk. Foto: Klaus Eugenius, Visit Greenland

Kom tæt på hvalerne

Havet omkring Grønland vrimler med hvaler, vågehval, finhval og pukkelhval. Som tilskuer bliver man målløs, når hvalerne boltrer sig i havoverfladen, før de med et plask fra en tonstung krop dykker ned i dybet.

Fra midt på sommeren til ud på efteråret er der – næsten – hvalgaranti omkring Paamiut, Nuuk, Aasiaat, Diskobugten og Uummannaq. Det siger dog sig selv, at det er svært at udstede garanti på hvalernes vegne; de svømmer deres egne veje.

Til gengæld giver vi garanti for, at en hvalsafari er alle pengene værd, og det er næsten et must, når I besøger Grønland. Skipper er dygtig og har set tonsvis af hvaler, han ved, hvordan han skal nærme sig sikkert, stille og roligt. Og så slår han alarm; alle stimler til rælingen åndeløse af spænding. Resten skal opleves med kikkert, kamera og kolossal tålmodighed. Er I heldige, kan I opleve op til tre og fire arter på en og samme dag.

Hvaler blandt isbjerge

Kun vanskeligt kan man fremhæve et område frem for et andet. Dog er hvalsafari i Diskobugten en ganske speciel oplevelse. Forestil jer en sejltur blandt majestætiske isbjerge, der har valgt deres egen rute mod det åbne hav. I sig selv er det et eventyr, og når der pludselig dukker en halefinne eller flere op ude i horisonten eller hundrede meter forude, ja så slår hjertet et par ekstra slag i brystet.

Vidste du?

  • Grønlandshvalen kan blive op til 18 meter lang og veje op til 100 tons.
  • Hvaler jages efter internationalt fastlagte kvoter, og flere arter i Grønland er fredede.
  • World of Greenland (WOG) i Ilulissat tilbyder hvalsafari over fem timer.
  • Fra Nuuk udgår bådture på fire timer. I de øvrige byer hjælper det lokale turistkontor med at arrangere hvalsafari.