Indlandsis

Indlandsisen har tusinder af år på bagen, og dens magt er overvældende og bjergtagende. Glæd dig til mødet med den nordlige halvkugles største iskappe.

Flightseeing nær Iluliartoq i Kangerlussuaq, Grønland. Foto: Mads Pihl, Visit Greenland

Flightseeing nær Iluliartoq i Kangerlussuaq, Grønland. Foto: Mads Pihl, Visit Greenland

Attraktion i særklasse

Naturelskere har i årevis valfartet til Grønland for at komme tæt på den gigantiske iskappe, der fylder 81 % af landets areal. Her er fantastiske kræfter låst fast i et iskoldt favntag af ufattelige dimensioner og former. Når man står der, går det op for en, at hvidt ikke bare er hvidt. Solen gør sit til, at isen blinker i forskellige turkise og grønne nuancer. Et første møde med indlandsisen er både bevægende og bemærkelsesværdigt – og uforglemmeligt.

Så fjern og alligevel tæt på

Det er uundgåeligt, at tankerne flyver lige så langt væk som ismassen. Hvor langt rækker den fra øst til vest, nord til syd? 

I helikopter får I et overblik over afstande, som man knapt kan drømme om. Med båd og vandrestøvler lader det sig gøre at komme tæt på isranden flere steder. I Kangerlussuaq ligger indlandsisen 25 km væk, og I kan nå den både på mountainbike, til fods og i off-roader. Lad jer transportere i off-roader fra Kangerlussuq til Russell Gletsjeren med sine 60 meter lodrette isvægge. Besøger I området om sommeren, er I måske blandt de heldige, der ser isen kælve. Måske har I lyst til en tur, hvor I vandrer i to dage på isen og overnatter i telt. Vi garanterer nattero og ny indsigt om, hvor lille man er i verden.

Også i Ilulissat er det muligt at komme ganske tæt på vidunderet. Tag med på en to dages vandretur fra Glacier Lodge Eqi med specielt uddannede guider. Vi følger i den franske polarforsker Paul-Emile Victors fodspor og går op på indlandsisen og ser det turkisblå smeltevand æde sig gennem isen.

Vidste du?

  • Indlandsisen danner gletsjere, der af tyngdekraften presses ud mod kysterne. Isen brækker af og bliver til isbjerge.
  • I randområderne er isen ganske kuperet. Der er kløfter og sprækker, smeltevandssøer og små floder.
  • Isens alder varierer, fra cirka 500 til 100.000 år ved iskanten. De underste lag har vist sig at være 250.000 år gamle.
  • Hvis al indlandsis smelter, vil verdenshavene stige med seks til syv meter – det er værd at tænke på!
  • Is i en eller anden afskygning indgår i stort set alle udflugter. WOGAC i Kangerlussuaq og WOG i Ilulissat arrangerer ture til, ved og på indlandsisen af forskellig varighed.