Kajaksejlads

Havkajak i Grønland er for øvede roere, der nyder lydløs færden i farvande med hvide bjerge som kulisse.

Kajakroere holder kaffepause blandt isskosser i Diskobugten i Grønland. Foto: Mads Pihl, Visit Greenland

Kajakroere holder kaffepause blandt isskosser i Diskobugten i Grønland. Foto: Mads Pihl, Visit Greenland

Lad tiden stå stille

Eventyrlystne og aktive gæster kan med fordel kaste sig ud i den mest eventyrlige form for kajaksejlads. Rammerne er unikke. Lad kajakken smelte sammen med havoverfladen og lyden af stilhed forplante sig i kroppen. Nyd isbjergene, der får et prægtigt farvespil med solens mellemkomst.

Fangerne i nord bruger kajakken, når de harpunerer sæler i det blanke vand. Ikke et sekund er fartøjet i ubalance, når dyret nedlægges. Grønlænderne har kajakkens sprog og spændstighed indlejret gennem tusinde års brug af det lydløse transportmiddel. I Nordgrønland og Thule distriktet jages stadig fra kajak - også efter narhval. 

Den grønlandske skærgård er oplagt som farvand for den trænede kajakroer. I nogle byer kan I købe detaljerede kort med anbefalede ruter og markering af teltpladser.

De lokale turistkontorer hjælper jer med kajakleje til kortere eller længerevarende ture. En del bureauer har specialiseret sig i kajakrejser af flere ugers varighed. Så kommer man ikke tættere på hvaler og sæler. Om sommeren endda med solen på himlen optil 24 timer i døgnet.

Vidste du?

  • Ordet kajak er en afledning af Qajaq.
  • Kajaksejlads i Grønland er ikke for nybegyndere.
  • Skærgården ved Aasiaat er som skabt til kajakture. Også byer i Sydgrønland tilbyder havkajak på flere niveauer.
  • Den oprindelige kajaks skelet er bundet sammen af drivtømmer og betrukket med afhårede, fedtede sælskind. I dag er kajakker af plast eller glasfiber.