lørdag den 26. april 2025
Flyet i tågen
I dag, lørdag den 26. april, er den internationale dag for piloter, "International Pilot’s Day", hvor formålet er at ære og anerkende piloter over hele verden for deres vigtige rolle i at forbinde byer og lande ved at transportere mennesker og fragt sikkert til deres destinationer.
I Air Greenland håber vi, at I vil være med til at hylde vores piloter, der sammen med vores mekanikere næsten dagligt holder Air Greenlands fly- og helikopteroperation i gang. Piloterne arbejder under forhold, som anerkendes som særligt komplekse inden for luftfartsindustrien, især på grund af de unikke geografiske og klimatiske forhold, Air Greenland opererer under over hele landet.
Den internationale dag for piloter er en kærkommen lejlighed til at give dig en lille indsigt i, hvilke forhold vores piloter står overfor i det daglige.






Sikkerhed altid
Men først vil vi give en kort baggrundsinformation om, at der for hver lufthavn og heliport i Grønland er skrevne regler for, hvornår det er tilladt at lette og lande under forskellige forhold. Hvert sted har sine unikke regler, som er afgørende for, om en flyvning gennemføres. Det kan være vejrliget, såsom sigtbarheden, vindretning og dens hastighed, temperaturforhold, landingsbanens tilstand og beredskab – ligesom det kan være risiko for turbulens under flyvningen.
Kort sagt er der mange ting, der skal spille sammen, før Air Greenlands helikoptere og fly begiver sig afsted på en flyvning uden at gå på kompromis med sikkerheden. Når de så er i luften, går det som planlagt, mens der andre gange kan ske ændringer undervejs, som kræver piloter, der med ro, erfaring og stålfasthed kan lande sikkert, uanset lufthavn og heliport.
For at illustrere, hvad der er tale om, deler vi billeder og videoer fra tirsdag den 22. april og onsdag den 23. april, som videoen nedenfor omhandler. Begge dage var der lavt hængende skydække i Nuukfjorden og tåge ved landingsbanen.
U-vending
Vejrforholdene bevirkede, at GL781, Air Greenlands A330neo "Tuukkaq", returnerede til København den 22. april, da flyet netop var nået til Østkysten. Efter knap tre en halv times flyvning fra København modtog cockpitbesætningen, kaptajn Thomas og styrmand Otto, besked fra Air Greenlands Operations Control Center, OCC, om, at vejrudsigten for Nuuk var opdateret.
Der var for lav sigtbarhed i den tidsramme, som flyet ville kunne lande i, hvorfor det var bedst, at Tuukkaq returnerede tilbage til København.
Heldigvis udviste de ombordværende passagerer god forståelse for beslutningen, selvom flyveturen gik fra at skulle vare 4 timer og 30 minutter til at vare omkring 7 timer. Hensynet til sikkerheden er vigtigst. Ved ankomsten tilbage i København fik passagererne en ny rejseplan på GL3781 til næste dag, onsdag den 23. april.
Passagererne var tydeligvis spændte på, om det nu ville lykkes at lande, for igen meldte vejrudsigten om lavt hængende skydække og tåge, da flyet lettede fra København ved 11-tiden.
Dagens cockpitbesætning var igen kaptajn Thomas, mens styrmanden på flyvningen var Sten som også briefede passagererne løbende om vejret. Der var tanket nok flybrændstof, skulle det blive nødvendigt at "hænge over skyerne" i op mod to timer, til det blev muligt at lande – eller om det blev en "u-vending" med kurs tilbage til København via Keflavik for at tanke op.
Kangerlussuaq Lufthavn var ikke et alternativ, selvom den har været trafikknudepunktet for internationale flyvninger i årtier. I dag er lufthavnens ressourcer ikke gearet til at håndtere det, der kræves i forbindelse med lastning af et widebody-fly som A330-800.

Flyvemønstre
Vi vender lige tilbage til GL3781 og dens flyvning, for efter fire en halv time varede det ikke længe, før Tuukkaq ville nå bunden af Nuukfjorden.
Klokken 12.15 lokal tid briefede styrmanden Sten over højtaleranlægget, at der stadig var tåge og lavt skydække, hvorfor planen var at cirkle over Nuuk og afvente bedre betingelser.
Hvad de fleste ombordværende ikke vidste, var, at GL3781 tiltrak så stor opmærksomhed på flyradartjenesten Flightradar24.com.
For mens Tuukkaq cirklede over Nuuk, var det det mest fulgte fly af alle verdens flyvninger og efterlod sig et "spændende" flyvemønster. Men det var ikke kun Tuukkaq, der blev fulgt, men også vores ambulancefly King Air og et af Dash-8-flyene. Mens de også cirklede over Nuuk, var de henholdsvis nummer to og tre på Fllghtradar24.com.

Cockpitbesætning GL 3781

Tæt på destninationen

GL3781 cirkler rundt
Cockpitbesætningen på Tuukkaq briefede passagererne om de to andre fly og deres forsøg på at finde et hul i tågen, og at ambulanceflyet var landet. Nu var det Tuukkaqs tur til at gøre et forsøg, og kabinebesætningen gjorde klar til landingen. Spændingen ombord steg i takt med, at flyet gik ned i skydækket, og mange af dem, som ikke sad ved vinduesæde, fulgte med på sædets tv-skærme. Tuukkaq har "landscape camera", der sidder foran og nedenunder flyets krop.
Udover dem, som fulgte med flyet på Flightradar24.com og Greenland Airports livestreaming på YouTube, befandt nogle sig ved landingsbanen i Nuuk. En af dem var Varvara Holm, som stod ved banens nordlige ende og kunne høre Tuukkaq komme tættere på, og da klokken var omkring 13.45 lokal tid, dukkede flyet pludselig ud af tågen og gjorde et forsøg på landing. Det lykkedes ikke, hvorfor flyet steg kraftigt op igen.
Når man arbejder på Air Greenlands hovedkontor, hører man knap nok, når Tuukkaq lander og letter, på grund af dets Rolls-Royce Trent 7000-motorer. Men vi skal love for, at man tydeligt kunne høre brummen, da piloterne gav den ekstra gas. Ombord på flyet kunne man fornemme de stærke hestekræfter, og en susen gik igennem kabinen – om det var af lettelse eller ærgrelse, er svært at tolke.

Kollegaer følger med via Youtube. Foto: Lars Kleemann-Andersen
Sidste forsøg
Nu var det blot et spørgsmål om, hvorvidt det var "en dreng eller en pige" – altså, om flyet landede eller returnerede. Men der var stadig flybrændstof til at afvente og gøre et nyt forsøg. Klokken 13.59 kom der så melding fra cockpittet, altså cirka 14 minutter efter det mislykkede landingsforsøg, om at der var godt nyt: Et af vores Dash-8 netop var landet, og AFIS-tårnet meldte om bedre betingelser for landing.
På hovedkontoret samlede kollegaer sig forskellige steder. Nogle stod i receptionen for at følge landingen via YouTube, mens andre gik hen til Call Centeret med udsigt til landingsbanen.
Der blev gjort klar til sidste forsøg på landing, og i videoen vil du fornemme spændingen og glæden – ikke bare i kabinen, men også udefra – da GL3781 landede sikkert i Nuuk kl. 14.15 lokal tid.
Med denne beretning, ud af mange mulige beretninger, ønsker vi at hylde vores piloter for at få vores kunder sikkert frem til deres destinationer hele året rundt – også under vanskelige forhold.
I ønskes tillykke med jeres dag: "International Pilots’ Day"!