3664

tirsdag den 14. november 2023


Lokalisering af får og lam i Sydgrønland

Som bekendt har flere fåreholdere i Sydgrønland været i gang med at lede efter får og lam i landskabet efter at heftigt snefald ramte regionen i begyndelsen af måneden.

Samlingen af fårene til overvintring var endnu ikke færdig da snestormen ramte, hvorfor mange får og lam blev begravet under snemasser. Mange havde heldigvis allerede fået hjælp fra blandt andet Sermeq Helicopters med at få lokaliseret fårene, men der var stadig flere fåreholdere der havde brug for hjælp.  

 

Da Air Greenlands helikopter var ankommet til Narsarsuaq tilbød charterafdelingen at afsætte en AS350 helikopter til at hjælpe fåreholdere med at få lokaliseret fårene fra luften. Det tilbud var der nogle af fåreholderne der takkede ja til lørdag den 11. november. En af dem var Eskild Paviasen fra fåreholderstedet Kiattuut (Kiattiit) ved Qassiarsuk, som fik udtrykt sin taknemlighed på sin facebook profil.  

 

- Mange tak til Air Greenland, fordi de spurgte mig, om jeg havde brug for hjælp til at finde mine får. Jeg ville have brugt flere dage på at lokalisere dem, men med deres hjælp fandt vi dem hurtigt, skrev han blandt andet. 

Vores stationsleder i Narsarsuaq, Suulut E. Krogh, fortæller at operationen med at lokalisere fårene begyndte klokken 9.00 ved Eskild Paviasens fåreholdersted, Kiattiit. Han var selv med ombord på helikopteren.  

 

- Vi fik lokaliseret 100-150 får og lam hvor vi derefter brugte helikopteren til at samle fårene i større flokke. At se får og lam der sad fast i sneen og mange af dem døde, var vi ikke forberedt på, men jeg blev meget rørt over situationen. Vi kunne ikke lande i flere områder på grund af ujævnt terræn, fortæller Suulut E. Krogh.   

 

Helikopteren satte Eskild Paviasen af i fjeldet så han kunne få fårene hjem til stalden og derefter fløj de videre sydpå, hvor andre også havde ønsket hjælp.  

- Vi fløj til Qaqortoq for at bringe en person derfra og videre til Tasikuluulik. Han skulle hjælpe med at samle får der. Derfra fløj vi lavt mod Qallimiut for at tale med fåreholder Piitaaraq Nielsen ved hans hus og videre afsøge området deromkring. Her fik vi øje på 60-80 dyr, desværre også en del af dem døde. Efter at have lokaliseret dyrene og sneen var ved at blive hård, kunne Piitaraq bruge sin snescooter til at samle dyrene, siger han  

 

De var i kontakt med en fåreholder mere, som havde lokaliseret sine får og ved 16-tiden sluttede operationen.  

Vi sender en hilsen til de mange fåreholdere i Sydgrønland som har mistet en del af deres får og lam. Vi håber det bedste for jer <3