4061

lørdag den 3. februar 2024


Operation ”shuttle”

I de sidste par dage har mange mennesker været involveret for at få vores operation i Østgrønland op at flyve igen. Nu kan vi berette mere om hvad der er sker fordi planerne er ved lykkes og shuttle-flyvningen er i gang.

 

Som mange af vores kunder på vej til og fra Tasiilaq og bygderne i Østgrønland har måtte erfaret, har vi haft tekniske udfordringer med vores helikopter i området. Udbedringen af fejlen kræver en bestemt kompetence, som ikke har været ligetil at skaffe. Derfor har vi været i gang med andre løsninger såsom at skulle flytte en af vores helikoptere fra Narsarsuaq til Tasiilaq i dag lørdag. Men det er ikke længere nødvendigt.

Teknikere hjælper

I onsdags blev to af vores helikopterteknikere fløjet til Kulusuk for at hjælpe den lokale helikopterudbyder, Greenland Copter, med at få en af deres AS350-helikopter klar til at løfte opgaven med shuttleflyvningerne for Air Greenland. Desværre var vejret i området et forsinkende led, men i går fredag hentede Greenland Copter vores teknikerne til Tasiilaq hvor de nu har gjort helikopteren klar, så den kunne godkendes af myndighederne til flyvning med passagerer. 

 

Air Greenland har chartret Greenland Copters AS350-helikopteren OY-HZN med plads til 5 passagerer som skal flyve shuttle indtil vores egen helikopter er klar.

Piloten er ankommet

I luftfartsbranchen er der mange regler der skal følges af sikkerhedsmæssige årsager såsom at piloter løbende certificeres og fly og helikoptere vedligeholdes, før disse må flyve. Så for at kunne løfte opgaven med shuttle-flyvningen skulle Greenland Copter have en pilot fra Island.

 

For at kunne udnytte tiden bedst med flyvningerne i dag, fik Air Greenland talt med Icelandair i går, som kunne hjælpe ved fremrykke afgangen fra Keflavik med 1 time. På grund af teknik blev afgangen forsinket, men nu er Icelandairs Dash-8 -fly FI 103 landet i Kulusuk. Derfor lettede Greenland Copter fra Tasiilaq kl. 11.00 for at overdrage helikopteren til denne og dermed kan operation shuttleflyvning genoptages.

Venter på passagerne

Så begynder ”opsamlingen” af strandede kunder og i dag landede vores Dash8 fly i Kulusuk fra Nuuk kl. 11.40. Der venter den på de passagerer som skal shuttles til Kulusuk før vi letter kl. 16.40. I morgen søndagen gentager vi programmet, hvor vi indsætter flyvning mellem Nuuk og Kulusuk, mens Greenland Copter flyver shuttle mellem Kulusuk og Tasiilaq og senere følger op på bygdeflyvningerne.

 

Situation i Østgrønland har vist os, at hvor der er vilje er der en vej. For ud over at samarbejde med at Greenland Copters helikopter klar, er det også vigtigt at fremhæve Mittarfeqarfiit som sørger for handling af fly og helikoptere, Trafikstyrelsen for at behandle ansøgninger, og Icelandair der imødekommer ønsket om tidligere afgang. De og vores tekniske afdeling, skal have tak for at vi nu kan løfte operation ”shuttle” på vingerne.

 

Ved at give vores følgere indsigt, og til tider lidt lange forklaringer, håber vi at vores kunder og især de berørte kunder, får en indsigt i hvad der nogle gange skal til for at løfte opgaven.

 

Vejret kan vi som altid, ikke gøre ret meget ved og de ved den berejste kunde her til lands. Men i tilfælde som disse med tekniske udfordringer der kan opstå, igangsættes en masse tiltag for at løse disse.

 

Vi beklager meget de gener som aflysningerne har påført vores kunder og takker for jeres tålmodighed. Nu håber vi at vejrliget er med os mens operationen foregår.