2132

mandag den 20. juni 2022


Restaurant KOKS i Ilimanaq nu åben for gæster

I søndags, den 12. juni, åbnede den færøske restaurant ’KOKS’ i bygden Ilimanaq. Teamet bag restauranten er meget tilfredse med åbningen og den modtagelse menuen fik af de første gæster.

 

I slutningen af 2021 indgik Air Greenland koncernen en aftale med ejerne af restaurant KOKS om, at de overtog ’Restaurant Egede’ i Ilimanaq i år og næste år. Restauranten har til huse i en historisk bygning fra 1741 og var indtil indgåelsen af aftalen med KOKS, drevet af World of Greenland, et af Air Greenlands datterselskaber. Målet med overdragelsen af restauranten er at sætte Grønland på verdenskortet, også som en mad-destination.

 

- Ved at overdrage restauranten til den verdensberømte KOKS, får vi tiltrukket en ny målgruppe til landet – mad-entusiasterne. Det er en niche i turismen som vi gerne vil opdyrke og Ilimanaq er en oplagt destination at gøre dette i. Der har vi ”hyttebyen” Ilimanaq logde som drives af vores datterselskab, World of Greenland og restauranten KOKS i den historisk smukke bygning. Den destination sammen med et udbud af nogle af verdens bedste råvarer fisk og skaldyr, vildt og planter. Råvarer som vi ved KOKS vil forædle og udvikle kulinariske retter af, som turisterne vil rejse langt for. Med partnerskabet baner vi vejen for et ”reason-to-go” produkt, som KOKS har set potentialet i. Det er vi meget glade for og er spændte på at følge udviklingen, siger Jacob Nitter Sørensen, CEO i Air Greenland.

 

Restaurant KOKS har vist at mange rejser langt for at opleve kulinariske måltider i smukke omgivelser. Restauranten har, indtil nu, haft til huse i naturskønne omgivelser ved en sø i Streymoy i Færøerne. Her udviklede den prisbelønnede chefkok, Poul Andrias Ziska og hans kokketeam en ’tasting menu’ bestående af 17 retter med lokale råvarer, som restauranten blandt andet fik tildelt to Michelin-stjerner for i 2019.

Nu er KOKS flyttet til bygden Ilimanaq og teamet bag er spændte på dens muligheder i de ændrede omgivelser med en ny menu.

 

- Vi spændte på at udforske dette nye territorie og tilbyde en af ​​de nordligste fine-dinning-oplevelser i verden. At have KOKS beliggende i bygden Ilimanaq, i udkanten af ​​UNESCOs verdensarvssted Ilulissat Isfjord, er en langsigtet investering i vores brand, i Grønland og i vores mission om at producere mad, der er tro mod kulturen langt mod nord, siger restaurant KOKS’ ejer Johannes Jensen.

 

Han ser en rigdom i det grønlandske køkken, ikke kun i det at udvikle nye retter af gode råvarer, men også som et sted, hvor der kan uddannes kokke fra Grønland.
- Vi har underskrevet en toårig lejekontrakt på restauranten i Ilimanaq med håb og ambition om at forlænge. En af vores nøglekomponenter i Koks Greenland er målet at uddanne og opmuntre grønlandske kokke og servicemedarbejdere til at nå de standarder, der har bragt så mange internationale besøgende til KOKS i Færøerne.

 

Chefkokken Ziska har produceret en ny menu efter samme strategi som Færøerne – ved at bruge lokale råvarer og tilpasse grønlandske retter til at stimulere og underholde nutidige spisende gæster og samtidig styrke de værdsatte historiske traditioner i den oprindelige kultur.

 

- Grønlands forbløffende råvarer, både i protein og grøntsager, bliver springbrættet til nye eventyr i smag og smag. Åbningsmenuen er blevet undersøgt og designet efter adskillige besøg i Ilimanaq og byder på retter, herunder; Sælblodtartelet med blåmuslinger og tang, snekrabbe i trøffeltangdashi og rype med solbærsalsa, forklarer Johannes Jensen.

I søndags havde KOKS haft de første gæster som bor på Ilimanaq logde og ifølge restaurantchef og Sommelier, Karin Visth, gik det rigtig godt.

 

- Efter at have arbejde i døgndrift for at være klar til åbningen og at vi lige nåede at få elektricitet til det nye køkken vi har fået opsat, var vi spændte på dagen. Det gik rigtig godt og menuen fik en rigtig god modtagelse, siger Karin Visth.

 

Prisen for menuen er på 2.100 kroner per person eksklusive drikkelse som er nøje udvalgt til retterne. Herudover serveres alkoholfrie drikke som Kombucha og vandkefir lavet af blåbær og sølvtang. Restaurantchefen er glad over interessen for KOKS i Ilimanaq.

 

- Interessen er stor allerede. Mange har booket lodge i forbindelse med restaurantbesøget, men der er større udbud af borde, end der er værelser. Derfor er det muligt at tage båden fra Ilulissat og de omkringliggende byer og sejle til Ilimanaq for at spise på den verdenskendte restaurant i perioden 12. juni til 8. september.

 

- Der er stadig ledige borde, så det er også muligt at tage en dagstur bygden. Bare husk at reservere bordet i forvejen, så vi er klar. Det kræver god forberedelsestid at lave 18 retter, forklarer Karin Visth og tilføjer:

 

- Vi har brugt mange timer på at plukke ryper i den sidste tid, siger hun med et smil.