Maniitsoq

Maniitsoq er et paradis for naturelskere, der også kan lide at stå på ski. Byen ligger på en ø, og byen breder sig ud over flere mindre øer, der bindes sammen af broer.

Fakta
 • Grønlands sjette største by
 • Hed før også Sukkertoppen
 • ca. 2600 indbyggere
 • Grundlagt i 1755
 • Har tre bygder
 • På en klippeø i den vestgrønlandske skærgård

Om Maniitsoq

Byens navn er på dansk det ujævne. Og det er en glimrende karakteristik af den meget kuperede  by, der breder sig ud over flere små øer. Myriaderne bindes sammen af broer. Står man i skumringstimen og kigger ud over kanalernes vuggende joller og både, ja, så synes der pludselig kun kort vej til Venedig. Det siger sig selv, at en sejltur her er både udfordrende og et must.

Maniitsoq er begunstiget af et rigt dyreliv. Der er masser af fisk og vildt, og ind imellem ’ankrer’ en flok pukkelhvaler op ganske tæt på. Besøger I området mellem april og november, tør vi næsten love hvalgaranti. Kom tæt på en overdådig oplevelse med båd. Turistbureauet har styr på afgangene.

Sommerhvidt

Et særkende for Maniitsoq er heli-skiing i absolut verdensklasse. Spænd skistøvlerne fast, hop ind i en af Air Greenlands små helikoptere og tag turen ned ad områdets stejle og jomfruelige fjelde med udsigt til hav og blå fjorde.

Er I til cross country fra forår til midsommer, så slå jer løs på Apussuit-gletscheren. I kan med fordel benytte jer af snescooternes tilbud om et hurtigt træk op på toppen i 1133 meters højde. Vælg jeres egne ruter ned igen. Får I ikke set det hele på en dag, så anbefaler vi en overnatning i en af områdets to gæstehytter. Apussuit Ski Center ligger ca. 25 km øst for Maniitsoq.

Gode historier i tre bygninger

Kunstmuseet har en rig udstilling af malerier og skulpturer af lokale kunstnere og af Aage Gitz-Johansen, der skildrer grønlandsk kultur, myter og sagn i sine værker. De to øvrige museumsbygninger rummer et fiskerimuseum og et kulturhistorisk museum, hvor der er guf for arkæologisk interesserede.

Vidste du?

 • Sukkertoppen er en oversættelse af det hollandske Zuikerbrood, som området i tidernes morgen blev døbt af hollandske hvalfangere.
 • Paradis for lystfiskere. Du behøver ikke være en dreven lystfisker for at få en ørred i 1-3 kg klassen på krogen. Fra juni til september er der næsten garant for gevinst.
 • World of Greenland Arctic Circle (WOGAC) arrangere turer som du ikke kan finde andre steder i Grønland. Indlandsisen, Moskusser, hvaler, forladte bygder, hundeslæde- og vandreture.
 • Kunstneren Aka Høegh har sammen med skindsyerske Martha Biilman fra Maniitsoq udsmykket kirken, som er fra 1981.
 • Paradis for kajakfolket. Området er perfekt til sejlads med kajak. Gode landingssteder og fjorde – og frem for alt læ.

Oplevelser i Maniitsoq

Maniitsoq er et paradis for naturelskere, der også kan lide at stå på ski. Byen ligger på en ø, og byen breder sig ud over flere mindre øer, der bindes sammen af broer.

Transport til Maniitsoq

Hvordan kommer jeg dertil?

Beflyves med Dash-8

4-5 gange om ugen har Air Greenland fly til Maniitsoq fra den internationale lufthavn Kangerlussuaq. Flyvetiden er 35 minutter. Fra Maniitsoq er der også forbindelse til Nuuk. 

Til Kangerlussuaq er der fra Danmark/Europa om sommeren op til syv afgange, om vinteren fire ugentlige afgange. 

Hvordan rejser jeg rundt?

Maniitsoq kan sagtens opleves til fods, selv om det kuperede terræn er lidt af en udfordring. Ellers tag en taxa. Om sommeren kan du komme vidt omkring i skærgården med båd og om vinteren også på ski og snescooter.